Institucije kulture PDF Štampa El. pošta

U gradu postoji više institucija od regionalnog, pa i od nacionalnog značaja, u oblasti kulture i umetničke delatnosti.

 

Narodni muzej

Vuka Karadžića 1, tel. +381 34 33 33 12, www.muzej.org.rs

Začeci muzeja u Kragujevcu mogu se vezati za više podataka iz prve polovine XIX veka. Knez Miloš je počeo da formira svoju zbirku slika juna 1823. godine kada je dobio na poklon prvu umetničku sliku. Današnji Narodni muzej u Kragujevcu osnovan je 1949. godine.

Delatnost muzeja obavlja se u objektima: Amidžin konak, Konak kneza Mihaila, Umetnička galerija, Kuća Ljubice Filipović, Kuća prote Miloja Barjaktarevića, spomen kuće u Dulenima i Grošnici i Moderna galerija. Muzej poseduje odeljenja za arheologiju, etnografiju, istoriju Kragujevca i Šumadije i likovnu umetnost.

 

Gradska kuća (Kuća prote Miloja Barjaktarovića)

Svetozara Markovića 21, tel. +381 34 33 04 62

Stalna izložbena postavka: Gradski život u Kragujevcu u drugoj polovini XIX veka

 

Muzej “Stara livnica”

Trg Topolivaca 4 , tel. +381 34 33 77 86

Muzej Stara livnica je smešten u objektu nekadašnje Topolivnice iz 1882. godine. Osnovan je 1953. godine. Muzej se nalazi u sastavu fabrike Zastava oružje. Zgrada je istorijski spomenik i pod zaštitom je države kao kulturno dobro. Poseduje zbirke oružja i opreme, mašine i alata, arhivske građe, fotografija, likovnih predmeta i zbirku ordenja, pečata, pehara i medalja; zajedno oko 5800 predmeta.

Stalna postavka muzeja prati istorijat kragujevačke vojne fabrike-od njenog osnivanja 1853. godine do 1973. godine, kojoj je priključena i izložba modernijeg naoružanja.

 

Muzej „21. oktobar“

Desankin venac bb, tel. +381 34 33 56 07, vodička služba 33 56 07, www.spomenpark.com

Na ulazu u Spomen park podignuta je impozantna zgrada Muzeja “21. oktobar” u čijoj je arhitekturi naglašena simbolika kragujevačke tragedije. Zidajući kule bez prozora i vrata, arhitekta Ivan Antić imao je nameru da pokaže bezizlaznost nenaoružanih građana ispred mitraljeskih cevi. Crvena cigla asocira na prolivenu krv, trideset tri kupole – na trideset i tri masovne grobnice, a providne piramide od pleksiglasa na njihovim vrhovima predstavljaju poslednji pogled žrtava uperen ka nebu. Osnova muzeja je urađena u obliku krsta, opštehrišćanskog simbola stradanja. U muzeju se čuvaju dokumenti vezani za 21.oktobar 1941. godine, od kojih su najpotresnije poruke streljanih građana napisane u poslednjim trenucima života, predmeti i fotografije nađene kod njih.

 

Narodna biblioteka "Vuk Karadžić"

Dr Zorana Đinđića 10, tel. +381 34 30 01 60, www.nbkg.rs

Osnovana je 1846. godine kao jedno od najstarijih čitališta u Srbiji, po ugledu na beogradsko. Inicijativa Janka Šafarika predočena je knezu Mihailu Obrenoviću i on je potpisao Ukaz o osnivanju Javne biblioteke 14. juna 1866. godine. Kraj XX veka Narodna biblioteka je obeležila fondom od 271.610 publikacija i sa velikim brojem organizovanih kulturno-obrazovanih manifestacija, kao i saradnjom sa kulturnim institucijama opštine, Republike i inostranstva.

 

Studentski kulturni centar

Radoja Domanovića 12, tel. +381 34 33 61 22 , tel/fax. +381 34 33 50 50 www.skckg.com

Osnovan je kao izraz želje studenata za izražavanjem kulturnih i kreativnih potreba i sposobnosti. Danas je prerastao tu namenu i izrastao u jednu od najznačajnijih kulturnih institucija u gradu, koja se bavi organizacijom izložbi, kulturnih i poetskih večeri, koncerata kao i izdavačkim radom.

 

Dom omladine

ul. Branka Radičevića 1; tel. +381 34 302 428; www.domomladine.com

Dom omladine je institucija koja godinama organizuje rad brojnih radionica (dramski studio, muzika, akvarel, karikatura, strip, strani jezici, šah). Omiljeno je mesto okupljanja mladih, održavanja brojnih kvalitetnih svirki, likovnih izložbi, i mesto koje je iznedrilo brojne pozorišne, filmske i muzičke umetnike srpske scene.

 

Knjaževsko srpski teatar

Daničićeva 3; tel. +381 34 33 58 23; www.joakimvujic.com

Poniklo u vreme borbe za nacionalnu nezavisnost i u periodu kada su postavljeni temelji kulturnom životu u Srbiji, pozorište u Kragujevcu delilo je sudbinu svog naroda, održavajući kontinuitet preko raznih družina i pozorišnih formacija. Obnovljeno posle II svetskog rata, postalo je najotvorenija kulturna institucija grada čije se delovanje osećalo u užoj i široj sredini.

 

Pozorište za decu

Trg slobode 1; + 381 34 33 35 18; www.pzdkg.org

Pozorište je osnovano 2003. godine. Omiljeno je mesto najmlađih Kragujevčana. Iako jedno od najmlađih pozorišta te vrste u Srbiji, uživa veliki ugled kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Organizator je lutkarskog festivala „Zlatna iskra“.


Moderna galerija

Nalazi se uz bočni deo kompleksa Robne kuće “Beograd”, od 1980.godine je u sastavu Narodnog muzeja i u njoj se organizuju tematske izložbe. Prva izložba je otvorena marta 1978. godine. Do sada je organizovano preko 500 izložbi mladih i afirmisanih umetnika iz zemlje i inostranstva.

 

Galerija Mostovi Balkana

Kralja Petra I 16; tel. +381 34 33 84 51

Galerija predstavlja jedan segment aktivnosti Spomen parka “Kragujevački oktobar”. Programska koncepcija je usmerena prevashodno ka tome da predstavi savremenu likovnu umetnost i najaktuelnija dešavanja, kako na domaćoj, tako i na inostranoj umetničkoj sceni.

 

Galerija Rima

Branka Radičevića 20; tel. +381 36 63 96, www.galerijarima.com

Rima je po svojoj osnovnoj delatnosti izložbena galerija i njen rad se bazira na predstavljanju vrhunskih dela modernog i savremenog slikarstva. U svojoj zbirci poseduje radove značajnih srpskih slikara i slikarskih pravaca prve polovine XX veka.

 

Ko je na sajtu

Imamo 8 gostiju na mreži

[+]
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • fresh color
  • warm color