Milošev venac PDF Štampa El. pošta

Kulturno-istorijski kompleks „Milošev venac“ obuhvata zgrade koje svojom arhitekturom i funkcijom odražavaju istorijsku sliku grada, počev od perioda kada je Kragujevac bio prestonica (1818-1841.) pa do početka XX veka.

Amidžin konak je jedina do danas sačuvana zgrada iz kompleksa Miloševog dvora i u sklopu je Narodnog muzeja. Ime je dobila po upravniku kneževog dvora, Simi Milosavljeviću – Paštrmcu, zvanom Amidža (stric). Amidžin konak је sagrađen 1818.godine i reprezent je balkansko – orijentalnog stila. Konak je služio za smeštaj momaka koji su sačinjavali kneževu pratnju.

Stara (Pridvorna crkva) podignuta je 1818.godine, ktitor ovog hrama je knez Miloš Obrenović. Crkva je posvećena je Silasku Svetog Duha na apostole. Godine 1829. prvi put su zazvonila zvona sa ove crkve. Stara crkva je bila prva mitropolitanska, katedralna i dvorska crkva u oslobođenoj Srbiji. U njenoj porti su proklamovane gotovo sve važne odluke za srpski narod. Tu je održana Sretenjska skupština 1835.godine na kojoj je donet Prvi srpski Ustav.

Zgrada Stare skupštine se nalazi kraj Stare crkve. Skupštinska zgrada, koja je do danas sačuvana, podignuta je 1859. godine, u vreme prve vladavine kneza Mihaila Obrenovića. To je prizemna, pravougaona građevina, u kojoj su donošene vrlo važne državne odluke tokom XIX veka. Ovde su 1878.godine pročitane odredbe Berlinskog ugovora, po kome je Srbija stekla nezavisnost.

Konak kneza Mihaila sagrađen je 1860.godine. Građevina je evropska, jednospratna, građena po uzoru na austrijski klasicizam, skromna po gabaritima i ukrasima. Danas je u njoj uprava Narodnog muzeja i muzejska biblioteka.

Zgrada Kragujevačke gimnazije, jedna je od najmonumentalnijih školskih zgrada podignutih u Srbiji u XIX veku. Sagrađena je 1887.godine i tada je prva gimnazija u Srbiji, osnovana 1833.godine, dobila svoju zgradu. Građena je u stilu akademizma. Projektant je nepoznat. 21. oktobra 1941.godine Nemci su izveli na streljanje veliki broj njenih đaka i profesora. Jedna od učionica je pretvorena u Spomen učionicu, posvećenu ovom tragičnom događaju.

Zgrada Teatra je izgrađena 1928. godine, za potrebe prvog pozorišta u Srbiji. Na poziv Kneza Miloša u jesen 1834.godine u Kragujevac dolazi Joakim Vujić, koji 1835. godine osniva Knjažesko serbski teatar. To je jednospratna građevina, sa piramidalnom krovnom kupolom. Ispred zgrade se nalazi spomenik Joakimu Vujiću.

Zgrada gradske tržnice je sagrađena 1928/29. godine. kao najlepša pijačna hala u Srbiji, a jedna je od prvih pokrivenih u tadašnjoj Evropi. Stilski sadrži elemente akademizma i secesije.

Jedan od najstarijih industrijskih objekata u Srbiji je zgrada Stare Livnice. Sagrađena je osamdesetih godina XIX veka, po ugledu na slične industrijske objekte ove vrste u Nemačkoj i Francuskoj. Danas se u njoj nalazi Muzej Stara Livnica.

 

Ko je na sajtu

Imamo 29 gostiju na mreži

[+]
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • fresh color
  • warm color