Ostale znamenitosti u gradu PDF Štampa El. pošta

Saborna crkva

Saborna crkva u Kragujevcu je prva crkva izrađena u vizantijsko– romanskom stilu u oslobođenoj Srbiji, što joj pored ostalog, daje posebno mesto u arhitekturi druge polovine prošlog veka. Izradivši plan za Sabornu crkvu u Kragujevcu 1866. godine, Andreja Andrejević je, posle više vekova, vratio sakralnu arhitekturu njenim korenima u Vizantiji i označio time kraj prevlasti baroka. Crkva je posvećena Uspenju Presvete Bogorodice. Zidana je od kamena i opeke sa malterisanim dvobojno krečenim fasadama. Unutrašnjost crkve je bogato ukrašena. Živopis, mermerni pod, ikonostas sa pozlaćenim ikonama i duborezni nameštaj doprinose opštem utisku raskoši i elegancije.

Zgrada Okružnog suda

Zgrada spada u red najuspešnijih ostvarenja poznatog arhitekte Nikole Nestorovića. Sagrađena 1904. godine, u duhu italijanske renesanse, sa elementima bečke secesije i predstavlja jedno upečatljivo i impresivno arhitektonsko delo. Građevina je reprezentativna, elegantnog oblika sa nizom reljefnih dekorativnih ornamenata na fasadama. Jedna je od najlepših javnih zgrada u Srbiji iz prvih decenija XX veka. U holu zgrade se održava jedan deo programa Međunarodnog festivala kamernih horova.

Blok „Moskva”

Zgrada Moskva uz nekoliko susednih zgrada daje secesijski ton čitavom centralnom delu grada. Bio je to stil ekonomskog uspona Srbije, čija se otmenost i danas prepoznaje. U centru grada, umesto trošnih, prizemnih kućica podižu se nove zgrade, zidane po evropskim uzorima, pod direktnim uticajem Beča i Pešte. Nove građevine su najčešće bile na sprat, sa posebno ukrašenim uličnim fasadama, sa kitnjastim ukrasnim vencima pod strehom i oko prozora. Danas su slika jednog lepog vremena, kada je grad doživeo transformaciju i uspon.

Kuća Alekse Obradovića

Odmah preko puta Saborne crkve, nalazi se još jedan projekat Andreje Andrejevića iz 1887. godine, kuća Alekse Obradovića. Pored svoje arhitektonske vrednosti, kuća ima i istorijski značaj. Naime, u toku Prvog svetskog rata, od kraja jula 1914. do početka oktobra 1915., u njoj je radio glavnokomandujući srpske vojske, regent Aleksandar Karađorđević.

Sokolana

Naselje Stara radnička kolonija, jedinstveno u Srbiji, nastalo je 1929., kao deo reparacija iz Prvog svetskog rata, za potrebe radnika Vojno-tehničkog zavoda i njihovih porodica. Izgrađeno je 500 stanova, većinom tipa baraka, u kojima je živelo oko 2000 ljudi, kao i prateći objekti. Među njima je najlepši i najznačajniji objekat Sokolana. Izgrađen je za priredbe i fiskulturu Sokolskog društva. Poseduje nesumnjive arhitektonske vrednosti i nedavnim radovima vraćen joj je stari sjaj i funkcija. Na uređenom platou ispred Sokolane postavljen je Spomenik Kralju Aleksandru I Karađorđeviću.

 

Ko je na sajtu

Imamo 23 gostiju na mreži

[+]
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • fresh color
  • warm color