Parkovi PDF Štampa El. pošta

Veliki ili Gornji park


 

 

 

Najomiljenije mesto za šetnju Kragujevčana svih generacija. Formiran je 1898. godine i na svoj 110 rodjendan je potpuno renoviran. Više od 10 hektara zelenila, guste krošnje stoletnih stabala, obnovljene pešačke staze, novopostavljene klupe su pravo mesto odmor, šetnju i opuštanje. U središnjem delu se nalazi fontana sa Spomenikom „Ranjenik“.


Mali park


Ispred zgrade tržnice, u centralnom delu kompleksa „Miloševog venca“ nalazi se Mali park. Park je male površine, ali uređen, sa cvetnim alejama i stazama. U njegovom središnjem delu podignut je Spomenik Šumadincima palim u ustancima i ratovima od 1804. do 1918. godine.

 

Eko park „Ilina voda“

Park „Ilina voda“ je legat Svetozara Andrejevića. Testamentom je 1900. godine park predat na večito uživanje građanima tadašnje varoši. Poslednjih godina volonterskim radom građana, članova udruženja Eko park, ovaj prostor je pretvoren u pravu malu oazu. Na površini od 7,15 hektara nalaze se klupe, ljuljške, klackalice i drugi rekviziti, kao i igrališta za košarku i fudbal. Izgrađena je fontana sa vodopadom visine 3,5m i pet mini jezera koje povezuje mali potok. Trenutno postoji mini zoo vrt, koji ima oko 100 sitnih životinja, a u planu je njegovo proširenje. Kuriozitet u parku predstavlja najveća skulptura Uskršnjeg jajeta u Evropi i druga u svetu, visoka preko 3 m.

 

Park Jezero Bubanj

Malo je gradova u svetu koji mogu da se pohvale jezerom koje se nalazi takoreći u samom centru grada. Jezero Bubanj je udaljeno samo jedan kilometar od strogog centra, a nalazi se na ulazu u grad iz pravca Batočine. Jezero Bubanj se prostire na površini oko 10 000 m2, a prosečna dubina mu je oko 1,5m. Idealno je mesto za odmor ili šetnju pored vode. Oko jezera, u prirodnom ambijentu postavljene su klupe, a tu je i restoran, sa prelepom baštom.

Poslednje ažurirano sreda, 20 jul 2011 00:56
 

Ko je na sajtu

Imamo 24 gostiju na mreži

[+]
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • fresh color
  • warm color