Najčešće postavljena pitanja PDF Štampa El. pošta

Šta Greeter volonter zapravo radi?

Upoznaje posetioce sa istaknutim kulturnim i istorijskim vrednostima u Kragujevcu i okolini. Pokazuje im manje poznate znamenitosti i atrakcije, ulice, pijace, male prodavnice, restorane i kafane, koji čuvaju duh grada.

Pokazuje posetiocima kako zaista izgleda život u Kragujevcu, vodeći ih kroz svoje ili neka druga naselja.

Informiše posetioce tako što odgovara na njihova pitanja o javnom prevozu, radnom vremenu banaka, pošte, institucija kulture, te im na taj način pomaže da se osećaju udobnije i sigurnije u našem gradu.

 

Ko su volonteri? Kako se biraju i kako su obučeni?

Volonteri su pojedinci različitih interesovanja, želja i mogućnosti koje žive na teritoriji grada Kragujevca.

Volontere čini 50% žena i 50% muškaraca. Volonteri se biraju bez obzira na rasu, boju kože, veroispovest, pol, starost, seksualnu orijentaciju, bračni status ili invaliditet. Dobrodošli su svi oni koji vole i dobro poznaju mesta koja se predmet interesovanja posetilaca grada. Poznavanje stranih jezika čini komunikaciju lakšom i otvorenijom, pa ćemo biti veoma srećni da među volonterima imamo osobe, koje pored srpskog i engleskog, govore još neki strani jezik.

Na  osnovu podnetih prijava biraju se pojedinci koji će biti pozvani na intervju, nakon čega će im biti organizovani specifični treninzi.

 

Ko su najčešći posetioci koji koriste KG Greeters servis?

Putnici, koji pored sebe žele da imaju “prijatelja”, koji će im iz ugla osobe koja živi u Kragujevcu prikazati grad. To su posetioci koji imaju posebne interese, posetioci koji traže razonodu, poslovni ljudi i njihove porodice, učesnici manifestacija, posetioci sa invaliditetom, klijenti međunarodnih organizacija koje posluju u gradu, studenti na razmeni, avanturisti, kulturolozi, novinari i mnogi drugi.

 

Na koji način se posetioci upoznaju sa Greeters servisom Kragujevca?

Gradska turistička organizacija Kragujevac  vodi medijsku kampanju tokom koje upoznaje javnost sa Servisom. Pored toga, za informisanje su posebno značajni sajt, razni elektronski i pisani mediji, uključujći novine, turističke medije, vodiče, televiziju, radio, turističko informativne centre. Kao servis turističke organizacije, Greeters program se promoviše na svim sajmovima i manifestacijama koje GTO “Kragujevac” posećuje ili na kojima učestvuje.

 

Da li Greeter nosi neka obeležja Greeter servisa?

Da. Svako ko prođe obuku i postane sastavni deo Greeter-s mreže Kragujevca imaće svoju ID karticu sa slikom i brojem. Obaveza Greetera je da je nosi sve vreme trajanja obilaska.

Karticu ne možete koristiti niko drugi. Isto tako karticu se ne smete nositi ukoliko Greeter nije u obilasku, ili nekoj drugoj obavezi vezanoj za Greeter servis.

Na koji način se spajaju Greeter i posetilac i gde se nalaze?

Greeter i gost se spajaju na osnovu jezičkih potreba i na osnovu interesovanja, koja su navedena u upitniku. Svi obilasci počinju ispred Turističkog informativnog centra, a detalji sastanka će vam na vreme biti poslati na mail.

 

Da li mi se nadoknađuju troškovi nastali prilikom obilaska?

Svako ponaosob je odgovoran za svoje troškove.  Greeter je oslobođen plaćanja ulaza u muzeje, galerije i ostale objekte turističke ponude Kragujevca, jer je ID Greeter kartica propusnica za ulaz.

 

Da li mogu da prihvatim nadoknadu za obilazak, ukoliko mi je posetioci ponude?

Greeter servis je volonterski servis, tako da ne možete prihvatiti novac. Ukoliko posetilac insistira da na ovaj način izrazi zahvalnost, podsetite ga da to učini kao donaciju servisu.

 

Ko je na sajtu

Imamo 25 gostiju na mreži

[+]
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • fresh color
  • warm color