Šumarice PDF Štampa El. pošta

 

 

 

 

 

 

21. oktobra 1941. godine Kragujevac je zadesila tragedija. Više hiljada njegovih stanovnika, muškaraca, žena i dece streljano je u Šumaricama. Povod za streljanje bili su nemački gubici u borbi sa četničkim i partizanskim jedinicama na putu Kragujevac-Gornji Milanovac. U spomen na žrtve streljanja, čitav prostor Šumarica je 1953. godine pretvoren u Spomen park ”Kragujevački oktobar” koji zahvata površinu od 352 hektara. Na tom prostoru nalazi se 30 grobnica od kojih je deset umetnički oblikovano spomenicima. Još tri grobnice nalaze se u okolnim selima. Spomenici su:

 

”Spomenik bola i prkosa”

Spomenik streljanim đacima i profesorima

Spomenik „Kristalni cvet“

Spomenik „Kameni spavač”

„Spomenik Otpora i slobode”

Spomenik „Sto za jednog”

Spomen obeležje naroda Hrvatske „Krugovi

Spomenik „Protiv zla"

„Spomenik streljanim Srbima i Jevrejima”

„Spomenik prijateljstva"

 

Memorijalni park se obilazi kružnim putem dugim oko sedam kilometara. Na ulazu u spomen park podignuta je impozantna zgrada Muzeja “21. oktobar” u čijoj je arhitekturi naglašena simbolika kragujevačke tragedije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pored toga što je memorijalni park i što čuva uspomenu na streljane žrtve, Šumarice su omiljeno šetalište Kragujevčana i njihovih gostiju, park sa uređenim prostorima za šetnju, odmor i rekreaciju.

 

Spomenici u Šumaricama


"Spomenik bola i prkosa"

Podignut je na mestu gde je 21. oktobra 1941. godine u Šumaricama streljana jedina žena - Nada Naumović. Kroz čistotu obrade mermernog bloka predstavljene su figure muškarca i žene u samrtnom grču. Ženski lik, snažno izvijen unazad, još uvek prkosi smrti, a muški, bolno savijen u oštrom luku napred polako pada ka zemlji.

 

Spomenik streljanim đacima i profesorima

Autor je Miodrag Živković, akademski vajar, podignut je 1963.godine. Nalazi se u blizini mesta gde je streljana najveća grupa učenika zajedno sa 18 profesora. To je grandiozna skulptura u kojoj se moćni, razgranati blok od belog betona preobražava u nežnu pticu slomljenih krila, prekinutu u letu.

 

Spomenik "Kristalni cvet"

Spomenik se nalazi pored grobnice u kojoj su sahranjeni streljani čistači obuće, Romi, dečaci od 12 do 15 godina. Simbolizuje tek razvijeni pupoljak, presečen na dva dela. Belina cveta ističe moralnu čistotu dečaka, a crne čašice, pored boje njihovog tena, asociraju na smrt i tamu podzemnog sveta.

 

Spomenik "Protiv zla"

Spomenik "Protiv zla", iz 1991. godine je oblikovan kao kockast, kompaktan mermerni blok, sa uklesanim religioznim simbolima iz Apokalipse, koji govore o pravednoj kazni ili nagradi za učinjena (ne)dela.

 

Spomen "Sto za jednog"

Bronzanim spomenikom "Sto za jednog" naredba generala Bemea je likovno uobličena, kroz mrežu isprepletanih i deformisanih ljudskih tela, čiji se oblici postepeno gube i prerastaju u veliko, moćno stablo.

 

Spomenik "Kameni spavač"

Među streljanim Kragujevčanima bilo je dosta ljudi iz okolnih sela i ovaj spomenik posvećen upravo njima. Vencem od betonskih blokova, nejednake visine i zaobljenim i masivnim mermernim skulpturama, ovaj spomenik podseća na seosko dvorište u kome dominiraju stogovi sena.

 

Spomen obeležje naroda Hrvatske "Krugovi"

Sastoji se od sedam međusobno povezanih čeličnih diskova i predstavlja svetlosno središte koje objedinjuje tri grobnice. Krugovi, kao simboli savršenstva, ovde su deformisani, čime autor pokazuje da je život na ovom mestu 21. oktobra 1941. godine bio daleko od predstave savršenstva.

 

"Spomenik otpora i slobode"

Predstavlja smrtno ranjenog čoveka klonule glave, koji se poslednjim trzajem, napetih mišića, bori za još neki trenutak života. Ali, iznad njega se uzdiže beli obelisk, kao trijumf života nad smrću, a njegova apstraktna forma se na vrhu razdvaja u slovo "V“ simbol pobede.

 

"Spomenik prijateljstva"

"Spomenik prijateljstva" je izradjen je po ideji rumunskog arhitekte Antona Stojkua 1994. godine od belog kamena i predstavlja raširene listove knjige.

 

Spomenik streljanim Srbima i Jevrejima

Podignut je na mestu gde je 20.10.1941. godine streljano 78 Srba i 37 Jevreja. Simbolizuje trajnu uspomenu na povezanost Srba i Jevreja, u životu i smrti.

 

Spomenik - memorijalni kompleks „Čehoslovačko groblje“

Nalazi se na teritoriji Spomen parka, na mestu gde su 21.juna 1918. streljana 44 austrougarska vojnika slovačke i češke nacionalnosti, koji su se pobunili protiv svoje komande i odbili da ratuju protiv Srba. Spomenik je otkriven 1924. godine.

 

Spomenik „1300 kaplara“

Nalazi se pored puta Kragujevac – Gornji Milanovac, u blizini Muzeja „21.oktobar“, a posvećen je kaplarima srpske vojske iz Prvog svetskog rata, koji su tim putem 1914.godine otišli na front, u Kolubarsku bitku.

 

Ko je na sajtu

Imamo 7 gostiju na mreži

[+]
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • fresh color
  • warm color