Spomenici u gradu PDF Štampa El. pošta

Spomenik palim Šumadincima

Spomenik je posvećen palim borcima u ratovima za oslobođenje u periodu 1804.-1918. godine. Na postolju spomenika se nalaze četiri grupe figura koje predstavljaju četiri istorijske epohe: Prvi i Drugi srpski ustanak, Balkanske ratove i Prvi svetski rat. Na vrhu pilona je ženska figura, koja u podignutoj ruci drži krunu, kao simbol oslobođenja i ujedinjenja. Spomenik se nalazi u Malom parku kod gradske pijace; postavljen je 1932. godine i delo je poznatog vajara Autuna Augustinčića.

Spomenik  Joakimu Vujiću

Spomenik je rad kragujevačkog vajara Nikole Koke Jankovića. Otkriven je 1985. godine, povodom proslave 150 godina od osnivanja pozorišta u Kragujevcu i Srbiji. Upravo je Joakim Vujić bio prvi direktor teatra, pa je u tu čast i nastao spomenik „ocu pozorišne umetnosti“ u Srbiji. Nalazi se ispred zgrade Teatra.

Spomenik Vuku Karadžiću

Vuk Karadžić je bio srpski filolog, reformator srpskog jezika, skupljač narodnih pesama i pisac prvog rečnika srpskog jezika. Spomenik se nalazi na trgu ispred zgrade Prve kragujevačke gimnazije, na đačkom trgu. Spomenik je podignut 1987. godine, na dvestotu godišnjicu od rođenja Vuka Karadžića.

Spomenik Topolivcu

Spomenik predstavlja radnika-livca, a postavljen je posle Drugog svetskog rata. Potiče iz vremena ekspanzije industrije i uticaja radničke klase u Kragujevcu i Srbiji.

Spomenik prvoj Štafeti

U čast rođenja Tita, nekadašnjeg predsednika države, organizovana je štafeta mladosti koje je 1945. godine krenula upravo iz Kragujevca. Na mestu odakle je krenula prva rođendanska štafeta Titu, sedamdesetih godina XX veka podignut je spomenik. To je jedino i jedinstveno obeležje takve vrste u celoj bivšoj Jugoslaviji.

Spomenik Radomiru Putniku

Posvećen je velikom vojskovođi Prvog svetskog rata, Radomiru Putniku, koji je rođeni Kragujevčanin. Bio je vojnik i vojskovođa srpske vojske punih 40 godina i smatra se tvorcem moderne srpske vojske. Gimnaziju je završio u Kragujevcu, a vojničko znanje i zvanje stekao je u Artiljerijskoj školi u Beogradu.

Spomenik Jovanu Ristiću

Jovan Ristić rođen je u Kragujevcu. Bio je poznati političar i istoričar i spada u red najvećih državnika Srbije XIX veka. Spomenik u njegovu čast nalazi se na platou u blizini donjeg kamenog mosta, na obali reke Lepenice.

Spomenik „Ranjenik“

Nalazi se u Velikom parku, kao deo kompleksa fontane. Postavljen je 1950. godine i rad je kragujevačkog vajara Dragana Panića. Spomenik je bez ikakvih političkih oznaka, jer po legendi nepoznati ratnik je uspeo da stigne do vode, utoli žeđ, zaleči rane i spase se na ostrvu.

Spomenik Kralju Aleksandru I Karađorđeviću

Postavljen je u naselju Stara radnička kolonija, ispred zgrade Sokolane, a na inicijativu Sokolskog društva, starih „Kolonaca“ i mnogih građana Kragujevca, i to posle pola veka pošto je prethodni uništen ispred ulaza u staru upravnu zgradu „Zastave.

Spomenik „Uznesenje”

Podignut je 2007. godine u samom centru grada. Visok je 9,5 metara i ima  parterni deo, a na stepeničastom delu sa četiri ploče su uklesana imena Kragujevčana koji su izgubili živote u ratovima u periodu od 1990.do 1999. godine. Takođe, uklesani su i grbovi grada i Udruženja ratnih vojnih invalida.

Spomenik prvom Liceju u Srbiji

Otkriven je 2010. godine, 27.januara, na mestu gde se u XIX veku nalazio knez Jevremov konak, u kome je bio smešten kragujevački Licej, preteča Beogradskog univerziteta. Time je obeležena 170-godišnjica prve proslave školske slave Sveti Sava održane u Liceju 1840. godine.

 

Ko je na sajtu

Imamo 63 gostiju na mreži

[+]
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • fresh color
  • warm color